Musztarda jako składnik marynat i sosów – jak nadawać potrawom wyjątkowy smak

0
209
Musztarda

Musztarda Dijon, musztarda sarepska, musztarda miodowa, musztarda ziołowa, czy wreszcie musztarda prawdziwie ostra Magdy Gessler – wybór musztard jest bogaty! Musztarda może dodać wyjątkowego smaku, głębi i złożoności aromatu przygotowanym przez nas potrawom, nadaje się do marynat i sosów serwowanych z ulubionymi daniami.

Musztarda ma długą historię sięgającą starożytnych czasów. Korzystano z niej w kuchniach w Chinach, Indiach, Egipcie i Grecji. Kluczową rolę w rozwoju musztardy jako kulinarnego składnika odegrała Francja. To właśnie w Dijon, w regionie Burgundii, rozwinęła się słynna musztarda o tej samej nazwie – Dijon, która stała się jednym z najbardziej znanych rodzajów musztardy na świecie. Musztarda jest niezwykle wszechstronna i nadaje potrawom wyjątkowy smak jako składnik marynat i sosów. Do czego wykorzystać musztardę, aby wzbogacić smak swoich potraw?

Marynaty z musztardą do mięsa

Musztarda jest doskonałym składnikiem do przygotowania marynat zarówno do mięsa przed pieczeniem, grillowaniem, jak i warzyw. Musztarda świetnie łączy się z innymi składnikami marynaty, takimi jak miód, sos sojowy, zioła, przyprawy czy oliwa z oliwek, tworząc ciekawe i smaczne połączenia smakowe oraz pomaga w zmiękczeniu mięsa i zachowaniu jego soczystości.

Dzięki zawartości kwasu octowego marynata z musztardą rozbija włókna mięsa, co powoduje, że staje się ono bardziej delikatne. Szczególnym smakiem wyróżnia się domowa musztarda. Marynata z tego typu musztardą szczególnie sprawdza się przy marynowaniu twardszych części mięsa, takich jak sztuki mięsa z kością. Przy marynowaniu mięsa z musztardą, warto pamiętać o odpowiednim czasie marynowania, który pozwoli na przeniknięcie smaku musztardy w mięso. Warto również pamiętać, że musztarda ma wyrazisty smak, więc należy zachować umiar w jej użyciu, aby nie przytłoczyć innych smaków mięsa.

Marynować można nie tylko mięso

Nie bójmy się także marynowania warzyw przed grillowaniem, z których najpopularniejsze to cukinia, bakłażan, papryka czy cebula, a także owoców morza i ryb, tofu, grzybów. W marynacie można połączyć musztardę z oliwą z oliwek, ziołami i przyprawami. Możliwości marynowania z udziałem musztardą są praktycznie nieograniczone. Musztarda to wszechstronny składnik, który można stosować w różnych kombinacjach, aby wzbogacić smak i aromat wielu potraw, dlatego warto eksperymentować i odkrywać nowe, smaczne połączenia.

Sosy i dressingi

Musztarda jest wykorzystywana jako składnik różnorodnych sosów, takich jak sos Dijon, klasyczny sos musztardowy czy sos miodowo-musztardowy. Na bazie musztard, jakie oferuje sklep Magdy Gessler, można przygotować niezliczoną ilość wyrazistych i lekkich sosów. Sos z musztardą doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy warzywami.

Połączenie musztardy z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i innymi aromatycznymi składnikami tworzy zaś pyszne dressingi do sałatek i surówek. Musztarda nadaje sosom delikatną pikantność i podkreśla smak różnorodnych składników sałat. I na koniec nie zapominamy, że bez musztardy nie może obejść się żaden grill.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here